Evita Bouwmeester – RÉGÉNÉRÉ – imitation as inspiration

Over de kunstenaar

Evita Bouwmeester

Website Instagram

Over de tentoonstelling

De afstudeercollectie van Evita bestaat uit schoenen en is ontstaan uit haar interesse in het deel van de fashionindustrie, waar hoge productiesnelheid, lage prijzen en snel roulerende collecties de toon voeren. 
‘De huidige fashionindustrie is in de afgelopen jaren veranderd in een productiemachinerie
waarbij onder hoge druk nieuwe collecties ontwikkeld worden die vervolgens binnen twee tot drie weken in de winkels liggen. Deze circulatiesnelheid van collecties zorgt ervoor dat allerlei items van fast-fashion ketens, zoals Zara en H&M, geïnspireerd of gekopieerd zijn uit de collecties van high-end fashionmerken als Balenciaga, Gucci of Prada. Deze fast-fashion merken passen een downgrading toe bij het kopiëren van exclusieve mode naar fast-fashion, in zowel productkwaliteit als materiaalgebruik en detaillering. 
Kopiëren wordt in de rest van de ontwerpwereld echter nog steeds gezien als een taboe en het is een pijnpunt in de discussie over oorspronkelijkheid en authenticiteit. Het is niet de vraag óf er gekopieerd wordt in deze tak van industrie, maar waar de grens nog ligt tussen inspiratie en platte imitatie.’ 

Evita onderzoekt of het mogelijk is het circuit van fast-fashion te doorbreken en het milieu van productie en consumptie – snel-sneller-snelst – te bediscussiëren. In haar collectie zoekt ze door het dubbele of driedubbele gebruik van kopiëren de grenzen op van wat mogelijk is om zo de discussie te stimuleren over de waarde van het denken en streven naar originaliteit en authenticiteit. 

4 juni t/m 30 augustus
Rozet Centrum, Kortestraat 15, Arnhem 

De tentoonstelling ‘Draag je verhaal’ maakt deel uit van de tentoonstelling MY, MYSELF AND I
Het volledige ME MYSELF AND I programma vind je op rozet.nl/mode 

Lees meer
Lees minder

Foto's en video's